dijous, 11 de desembre del 2014

Recomanacions Nadal 2014

Arriba Nadal i com cada any us adjuntem algunes recomanacions, extretes en la seva majoria de la selecció feta en el Seminari de Bibliografia Infantil i Juvenil de l’Associació de Mestres Rosa Sensat (en el qual hi participem). A la part dreta del blog podeu un trobar un enllaç que us durà a la base de dades Quins llibres...?, que recull els llibres treballats en aquest Seminari. Els resums que apareixen sota de cada llibre estan extrets d'aquesta base de dades, o en algun cas de la web de l'editorial.

Esperem que entre el llistat pugueu trobar el llibre adient per acabar i començar l'any gaudint dels llibres i la lectura. Bones festes!

(Per cert, des del Seminari també es publica el butlletí El Garbell. Us recomanem que li doneu una ullada!: http://www2.rosasensat.org/post/ja-tenim-el-garbell-3-amb-la-millor-tria-de-llibres-per-a-infants-i-joves)


Per als més petits

A passeig / Ortiz, Estrella; Valdivia, Paloma [Il·lustr.]. Fraga: La fragatina, 2014

Un llibre per cantar, escoltar i mirar. Per molt petits i per educadors. Amb rodolins per anar fent cantarelles.



Cada ovella amb la seva parella / Ortiz, Estrella; Valdivia, Paloma [Il·lustr.]. Fraga: La fragatina, 2014

Per els més petits. Rodolins per llegir o cantar. Amb pàgines de cartó gruixut per poder manipular-lo bé els més petits.



On és la meva sabata? / Ungerer, Tomi. Sevilla: Kalandraka, 2014

Un nen busca la seva sabata i, a totes les pàgines, se'n troba alguna amagada a la il·lustració : des del general al jugador de rugbi.



A partir de 4 anys

Quan rugeixen els lleons / Harris, Robie H.; Raschka, Chris [Il·lustr.]. Barcelona: Corimbo, 2014.

Un llibre entranyable i reconfortant per a infants de parvulari amb molt poc text i amb frases molt curtes.. Com es pot ajudar als més petits a vèncer la por en aquest món nostre ple de sorolls i remors de tota mena. Quan tot s'encalma, l'infant recupera la tranquil·litat. Tot no és sempre igual.




Petit Ós i els sis ratolins blancs / Wormel, Chris.. Barcelona: Joventut, 2014.

Un osset es troba sis ratolins espantats en un bosc feréstec i decideix ajudar-los. Valentia enginy i agilitat mental enfront dels perills i de la petitesa.



A partir de 5 anys

Abecedari Miró / Morón, Mar; Paris, Gemma [Il·lustr.]. Barcelona: Gustavo Gili, 2014

Una presentació de l'artista Joan Miró pels més petits. Una bona proposta per aprendre l'abecedari i lligar la lletra a la paraula i a la imatge. Les paraules apareixen escrites en majúscula i també en lletra lligada. Una bona manera d'anar introduint la lecto-escriptura abans dels 6 anys. Lletra, paraula i imatge. Un petit pon entre l'art i l'educació.



El ratolí que es va menjar la lluna / Horácek, Petr. Barcelona: Joventut, 2014

Per explicar i mirar amb els més petits. Una història tendra i d'amistat d'un ratolí que es queda embadalit mirant la lluna i se la vol menjar. Il·lustracions molt acolorides i diverses amb la tècnica d'aquarel·la i amb algunes pàgines "troquelades". Un joc per veure la lluna quan és plena o quan no.




Hic / García Besné, Mercedes; Estrada, Alejandra [Il.]. Barcelona: Oceano Travesía, 2014.

Una història de família i de veïnatge. Com pot arribar a inquietar el singlot constant d'una criatura petita i com aquest fet influeix en les relacions humanes. Un petit inventari de maneres de fer passar aquest problema.



A partir de 6 anys

Canviem de casa / Altés, Marta. Barcelona: Blackie Books,

Els amics són els què fan que et sentis com a casa siguis on siguis, encara que t'hagis hagut de traslladar de barri. Un àlbum que ens parla de canvis, de fer nous amics i d'adaptar-nos a nous entorns. Les persones com els cargols porten la casa allà on van i on tenen la gent que estimen.


Menja-t'ho tot / Benegas, Mar; Cabassa, Mariona [Il.]. Barcelona: Takatuka,

Un conte entorn a l'eterna batalla perquè els nens mengin. i sobre la necessitat de mesurar les paraules i les ordres dels adults quan volem que els nens mengin. Al final aconseguim convèncer-los!



¿Qué están haciendo? /Göbel, Doro; Knorr, Peter [Il.]. Salamanca: Lóguez,

Una excel·lent proposta de lectura d'imatge. La vida trepidant d'una ciutat amb les seves diverses situacions,(obres, embussos, semàfors aturats...). Els seus personatges tenen continuïtat a totes les pàgines per poder-los retrobar. Un llibre joc per poder passar molta estona observant i imaginant. Per buscar, anomenar, retrobar personatges, inventar, imaginar...Un recurs gràfic amb moltes possibilitats per l'escola. Amb cobertes i pàgines de cartó gruixut.



 Tal com ets, ETS EL MILLOR ! / Budde, Nadia. Barcelona: Takatuka,

Sempre hi ha gent insatisfeta amb la seva aparença. Tots voldrien ser una mica més guapos, més l'oncle Marçal, a qui l'aspecte li és ben igual. Cadascú és com és i té la seva gràcia. Amb il·lustracions molt divertides. Amè i fresc.



Una papallona dalt d'un barret / Gibert, Bruno; Rivas, Maria Teresa [trad.]. Sant Feliu de Guíxols: Tramuntana,.

El viatge d'una papallona des del naixement travessant ciutats i mars. Breu narració on algunes paraules estan substituïdes per imatges. Aquestes paraules les trobarem a les guardes. Per compartir amb els més petits.



A partir de 7 anys

Ens enlairem! / Taylor, Sean; Shaw, Hannah [Il.]; Barrobés i Meix, Marc [traduct.]. Barcelona: Takatuka,

Els animals de la granja tenen problemes de contaminació i maltractament i volen fugir en un coet. Hi haurà un astronauta inesperat. Els dibuixos plens de colors i el text s'alternen i barregen a cada pàgina.



La piscina / Lee, Ji Hyeon. Albolote: Barbara Fiore,

Àlbum il·lustrat. Una història preciosa sense cap mena de text que ens parla de diferenciar-se dels altres i de l'experiència de viure i d'endinsar-se en un mateix. Com enriqueix compartir la pròpia experiència amb l'altre i no quedar-se en la superfície de les coses. El podem considerar un llibre sense edat ja que es pot treballar a molts nivells diferents, depèn de l'edat dels que se'l mirin. Les il·lustracions amb colors molt pàl·lids són molt riques i expressives i a través del gris i del color comuniquen els sentiments dels personatges




Les noves aventures de la Mel i l'Ós / Dubosarsky, Ursula; Brooks, Ron [Il.]. Barcelona: Corimbo,

Unes altres històries de vida quotidiana d'aquests dos amics: la Mel i l'Ós en una molt bona edició. Contes inoblidables, amb un toc d'humor, tendres. Responsabilitat , amistat i tots els ingredients per fer feliços els més menuts. Lectura reconfortant i per donar confiança als infants.



8 anys

A Mares / Jabato, María Jesús; Martínez, Rocío [Il.]. Pontevedra: Faktoría K de libros,

Un llibre de poesia dedicat a éssers i conceptes relacionats amb el mar (des d'animals a altres éssers vius, la sal, l'horitzó, les ones, els vaixells, la pesca etc...) Molt ben editat i amb bones il·lustracions. Els poemes són de qualitat amb un bon ritme, molta musicalitat i amb un ric vocabulari.



Berne, Jennifer; Bendis, Keith [Il.]. En Calvin no sap volar, la història d'un ocell lletraferit. Barcelona: Takatuka

En Calvin és un estornell diferent. És un lletraferit que prefereix la biblioteca que participar a les classes de vol amb els seus germans. A la biblioteca aprèn moltes coses però quan toca marxar perquè ve el fred, té problemes. Els seus amics l'estimen i l'ajuden Tot cal per sobreviure. Acció i coneixement són complementaris i imprescindibles.



En Jan i en Pep fan un forat / Barnett, Mac; Klassen, Jon [Il.]. Barcelona: Joventut

En Jan i en Pep es proposen trobar alguna cosa espectacular. Caven i caven sense parar. L'atzar no els acompanya i passen molt a prop d'allò que cerquen però no ho troben mai. Un final sorprenent per aquesta història de recerca d'alguna cosa molt desitjada. A l'altra punta de món hi troben algú que viu com nosaltres.



A partir de 9 anys

Feroz, el lobo / Del Mazo, Margarita; Salaberria, Leire [Il.]. Pontevedra: OQO,

Una altra relectura de la Caputxera i el llop, bastant inquietant però amb un final un xic ingenu. Amb il·lustracions molt suggeridores. El protagonista és un llop més humà al costat d'una caputxeta més descarada. Sovint les aparences enganyen.




Issun Bôshi, el niño que no era mucho más alto que un pulgar / Icinori. Barcelona: Ekaré,

Conte popular d'origen japonès. Una parella de pagesos desitjaven tenir un fill. Cada dia s'animaven cantant i que encara que fos molt petit, l'estimarien molt. El seu desig es va complir i van tenir un fill com un petit polzet, en Bôshi, que era molt valent i bon feiner. Quan va ser gran va anar a córrer món i va viure mil aventures. També per llegir-lo a més petits.



L'Ada Goth i el ratolí fantasma / Riddell, Chris; Molist, Montse [trad.]. Barcelona: Cruïlla

Una altra sèrie del mateix autor de l'Ottolina, enginyosa i divertida. Amb un caire de novel·la gòtica i amb molts de jocs de paraules i de referències literàries. Il·lustrada pel mateix autor. El text de fantasia està ple de referències a fulletons i revistes del segle XVIII. Inclou un minillibre al final, amb les històries rimades del ratolí Ismael.



La Vall dels Munin es transforma en una selva / Jansson, Tove. Barcelona: Coco Books, 2014.

Una caixa plena de llavors tropicals arriba a la platja i quan la mare Munin les planta la seva vall es transforma en una selva tropical. Una vegada més la família es veu obligada a demostrar que no són hipopòtams. Són trols. Una història esbojarrada amb tocs d'humor tendre.



Bouchard, André. Los leones no comen pienso ++.Zaragoza: Edelvives, 2014

Història amb humor, ironia i desmesura. Els pares li diuen a la Clementina que no volen ni un gos ni un gat a casa. La nena és molt obedient i torna amb un lleó. Il·lustracions que expressen comicitat al contradir-se amb la narració en algunes imatges.



A partir de 10 anys

Richter, Jutta. Jo, aquí, només sóc el gos. Barcelona: Cruïlla, 2014.

Un relat d'humor. Per un gos és difícil entendre alguns dels comportaments dels humans. Ell està acostumat a córrer, a jugar i a saltar i ara ha anat a parar a una casa amb una família que el porta a passejar amb corretja i el fa dormir en una cistella.



Charlie Joe Jackson 3 : guia per a les colonies d'estiu /Greenwald, Tommy; Coovert, J.P. [Il]. Barcelona: Edicions 62,

Del mateix autor de "una guia per no llegir". Han arribat les vacances d'estiu i Joe ha de marxar cap el campament d'estiu acadèmic ple de nois "empollons" però ell està convençut i decidit a convèncer a tothom per odiar la lectura i l'escriptura. Ho aconseguirà? o es tornarà com ells? Lectura divertida i amb notes d'humor.



A partir d'11 anys

El libro de la suerte / Lairla, Sergio; Lartitegui, Ana G. [Il.]. Mataró: A buen paso,

Per aquells que no creuen en la sort. Un llibre que ens parla de com una bona actitud ens ajuda a la vida per acceptar tot el què ens pot passar. Dues històries capiculades: La del senyor Bueneventura i el Sr. Malapata. Amb unes il·lustracions molt detallades. Mig album, mig còmic, amb alguna pàgina doble.



La gota y el cerezo / Satz, mario; Arrayás, Albert D. [Il.]. Barcelona: Babulinka Books,

Sovint els canvis ens costen d'acceptar. Una poètica història entorn a la por als canvis. Una faula amb molta sensibilitat sobre la constant transformació que comporta la vida. Una gota de pluja vol viure eternament. El text està escrit en dos tipus de lletra(impremta i lligada) per fer el llibre proper a dues edats diferents i sigui més fàcil de llegir als més petits



Mati y Sami y los tres errores más grandes del Universo / Naoura, Salah. Salamanca: Lóguez,

Una novel·la curta i de ritme ràpid amb molts esdeveniments que ens sorprenen. Amb sentit de l'humor i personatges ben descrits. Diàlegs que conviden a reflexionar sobre les mentides i les seves conseqüències, els somnis, els desigs , i una societat que deixa poc espai per les il·lusions.



A partir de 12 anys

La Puerta de los pájaros / Martín Garzo, Gustavo; Auladell, Pablo [Il.]. Madrid: Impedimenta,

La melancolia i la intranquil·litat dominen els lectors d'aquesta història. L'autor ha recollit llegendes, imatges, contes i poesies d'arreu i, convertit en narrador, ens porta de Leiria, a Portugal, a Aquitània,... Seguirem la dormida princesa Constanza i la gitana Esmeralda, la seva cuidadora, pels boscos a la cerca de l'Unicorn, i escoltarem al mag Merlí que trenarà la nostra imaginació amb d'altres històries (el Rey Dinis, Amadís, el conte del Caballero Verde: "¿Qué desean las mujeres?", Melusina, la dona vampir,...) Diu Merlí, el que nosaltres diríem d'aquesta narració: "Nada era una sola cosa, ninguna vida cabía en una sola historia" (pag.139). Les il·lustracions tan inquietants com la història.



Las reglas del verano / Tan, Shaun. Albolote: Barbara Fiore, 2014.

El que un nen aprèn amb el seu germà en un estiu a la ciutat. La relació entre dos germans pot esdevenir un aprenentatge pel germà petit que 'ajudi a desvetllat alguns secrets de la vida.


13 anys

Erik Vogler y los crímenes de Rey Blanco / Osés, Beatriz. Barcelona: Edebé, 2014.

Novel·la de misteri amb un protagonista adolescent estrafolari i maniàtic de l'ordre i la pulcritud que en un viatge de vacances amb el seu pare ha d'anar a passar uns dies amb l'àvia i es veu involucrat en uns assassinats en sèrie. Una història de gènere negre envoltadada de fenòmens paranormals, misteri i por.



A la porra l'ESKOLA / Willans, Geoffrey; Searle, Ronald [Il.]. Barcelona: Viena, 2014

Un clàssic de la literatura juvenil il·lustrada. Història divertida i salvatge i amb molt d'humor entorn el món escolar en un internat anglès dels anys 50.



Reeve, Philip. Goblins ++. Madrid: Anaya, 2014.

Goblins segueix l'estructura del conte meravellós (objecte màgic, princesa i tron a conquerir, batalla final) transformant-la en una narració plena d'humor, introduint noves propostes (la princesa es una adulta, el tron cal destruir-lo perquè el poder corromp, els herois són dos: un monstruós goblin i un noi maldestre de poble). Descriu un paisatge màgic que té tanta importància com els personatges



A partir de 14 anys

Diari del tot verídic d'un indi a mitja jornada / Alexie, Sherman. Barcelona: Edicions de 1984,

Crònica basada en fets autobiogràfics d'un adolescent en una Reserva India de Spokane que lluita contra els seus propis prejudicis per superar-se i fugir del lloc on li ha tocat viure Amb molt d'humor però també amb molta profunditat. Una lectura excel·lent pel seu vessant social i humorístic



Los días del tigre / Álvarez, Blanca. Barcelona: Edebé, 2014.

Història protagonitzada per adolescents de 17 anys. Quan es deixa de ser nena per rivalitzar amb altres companyes d'un altre bàndol, sempre n'hi ha una que es converteix en la reina d'aquest mercadeig de valors al què tots estem sotmesos.



A partir de 15 anys

La peculiar història de l'Ava Lavender / Walton, Leslye.Barcelona: Cruïlla,

L'Ava neix amb dues d'ales d'ocell enganxades a l'esquena. i a la seva maduresa es proposa investigar les arrels de la seva família on les dones sempre han estat potents, somiadores i màgiques i s'han deixat emportar per les follies de l'amor.Aquest viatge ens porta des del centre d'Europa fins els Estats Units (Ny. i Seatle) i té com a teló de fons els grans esdeveniments del segle XX. Una novel·la on passió i dolor van de la mà Realisme màgic i prosa lírica en estat pur.



Arguimbau, Miquel. L'amic de Salvador Dalí ++. Barcelona: Barcanova, 2014.

Narració de "suspense" sobre la creació d'un motor de l'empresa Hispano-Suissa a Barcelona durant la primera guerra mundial (un fet real). Aquest thriler s'alterna amb les converses d'un dels personatges, Jordi, el fill d'un mecànic, tindrà amistat a Figueres amb en Salvador Dalí nen. Els diàlegs entre tots dos són d'una autenticitat, surrealisme i humor que fan pensar en la "Vida secreta" del mateix Dalí, citat al llibre. Al final dos apèndix: La Hipano Suisa i una entrevista de l'autor, en castellà el 1979, al mateix Dalí.



No preguntis qui sóc / Santos, Care. Barcelona: La Galera, 2014

Una història d'amors turmentats i posessions situada en el món de la paranormalitat. El tema dels orígens i de la identitat hi són sempre presents i influeixen durant tota la vida del protagonista, el Pol, un noi a qui li agraden molt els gossos i la música, amb un passat secret que ha estat adoptat i ha pogut conservar relacions refent llaços que li han permès reparar aquest orígen. Quan s'enamora es sent invadit per la personalitat d'un altre adolescent delinqüent i perillós. Una novel·la enigmàtica, fantàstica i imaginativa alhora que molt metafòrica. Tots els títols dels capítols rendeixen un homenatge a la música dels anys vuitanta. La banda sonora de l'adolescència de tota la generació de l'autora.


El Nombre del viento : Crónica del asesino de Reyes: primer día / Patrick Rothfuss ; traducción de Gemma Rovira.-- Barcelona : Plaza&Janés

El Temor de un hombre sabio : Crónica del asesino de Reyes: segundo día / Patrick Rothfuss ; traducción de Gemma Rovira.-- Barcelona : Plaza&Janés.,




A partir de 16 anys

Kalimán en Jericó, Pelaos de las calles, héroes de Medellín / Burgas, Àngel. Barcelona: Bambú,

Novel·la juvenil colpidora que ens narra una experiència viscuda i dura d'una infància trencada. Lectura que ens inquieta. Algú fa un viatge a Medellín per veure un un noi que està en procés d'adopció. Històries reals d'uns adolescents que han conegut el pitjor. Unes altres realitats per confrontar.



Mallko y papá / Gusti. Barcelona: Oceano Travesía,

"A veces un hijo no sale como te imaginabas" aquestes són les paraules ge Gusti en aquesta hcrènica escrita i il·lustrada que narra l'apropament i l'acceptació d'un pare cap el seu fill amb sindrome de Down. Història que corprèn per la seva sinceritat i empatia. L'art d'estimar!



Llibres de coneixements:


Croquis, un libro de arquitectura para dibujar / Bowkett, Steve. Barcelona: Coco Books,

Un llibre d'arquitectura per dibuixar i dissenyar. També per arquitectes de totes les edats i per educadors d 'Educació Secundària. Útil per utilitzar en treballs de recerca sobre el tema del dibuix a l'arquitectura. Manual de dibuix i per aprendre les tècniques bàsiques per dissenyar des de ponts, cases, coronaments i columnes... fins a cadires.



Diario de las emociones / Llenas, Anna. Barcelona: Paidós,

Diu a l'inici: "Transforma y mejora tus emociones a través de la creatividad." El llibre té una petita part teòrica i la resta està pensada per promoure l'expressió del lector amb frases, imatges i espais en blanc que ha d'omplir el lector. Es fixa en cinc emocions: alegria, tristesa, ràbia, por i calma (la última com a reguladora emocional). Molt útil per què els educadors l'introdueixin entre els nois i noies.



Adults

Ànima / Text de Wajdi Mouawad; traducció d'Anna Casassas Figueras.-- Barcelona : Edicions del Periscopi

Quan en Wahhch Debch descobreix la seva dona assassinada, es queda paralitzat fins que, esperonat per l’abisme que s’ha obert a la seva memòria, es llança cap a una irracional cacera de l’home seguint l’olor sagrada, mil·lenària i animal de la sang vessada. Sol i abandonat per l’esperança, s’embarca en una odissea furiosa a través d’Amèrica, territori de totes les violències i de totes les belleses. Els records infernals que carrega, submergits dins dels replecs de la seva infància, es desperten de nord a sud, amb el contacte de la humanitat dels uns i de la bestialitat dels altres. Per aixecar el vel que plana sobre la mentida dels seus orígens, en Wahhch haurà d’alliberar el llop de la seva còlera i sacrificar la seva ànima.
Aquesta novel·la, totèmica i animista, empeny els límits de la literatura. Ànima és una bèstia, a la vegada real i fabulosa, que vol devorar l’inoblidable.
De l’autor de l’aclamada obra de teatre Incendis.




Lydie / dibujo y color: Jordi Lafebre ; guión: Zidrou.-- Barcelona : Norma Editorial,

¿Quién dice que no existen los milagros? Cada día ocurren centenares de ellos, tan pequeños que ni los vemos. Incluso algunos son tan cotidianos, que hemos olvidado que son milagros. La pequeña Lydie murió al nacer, pero aun así, su madre dice que está allí. ¿Quiénes somos nosotros para quitarle la ilusión? ¿Por qué no puede ser uno de estos milagros?



Canadà / Richard Ford ; traducció de Josefina Caball.-- Barcelona : Empúries,

Dell Parsons té quinze anys quan els seus pares roben un banc a Dakota del Nord i la seva vida, i la de la seva germana bessona Berner, queda alterada per sempre. Plena de ressentiment, la Berner fuig a Califòrnia, però en Dell no es queda sol del tot: una coneguda de la família se l’emporta a través de la frontera canadenca per evitar que caigui sota la tutela de l’Estat. Allà, envoltat pels camps de Saskatchewan, en Dell troba refugi a casa de l’Arthur Remlinger, un fugitiu americà, enigmàtic i distant, amb un passat fosc i violent.