dijous, 17 d’abril del 2014

Recomanacions per a Sant Jordi!


Tot seguit, adjuntem algunes recomanacions de llibres per a totes les edats de cara a Sant Jordi!. Esperem que us siguin profitoses!

Per als més petits

Dónde estás, caracol? / Isern, Susanna; Salaberria, Leire. Pontevedra: OQO, 2013

Un conte per explicar als més petits. Una història d'amor entre un cargol i una sargantana. Ben editat i molt ben il·lustrat amb colors vius i dibuixos atractius.



Shhh! Tenim un pla / Haughton, Chris. Santander: Milrazones, 2014

Història per explicar als més petits, i observar les il·lustracions, molt divertides. Humor per aprendre a fer servir l'enteniment i la intel·ligència a l'hora d'aplicar qualsevol estratègia per aconseguir el què es vol. La força no és prou.




El canvi / Ormerod, Jan; Joyner, Andrew.Barcelona: Ekaré, 2013

El germanet de la Carolina Cocodrila sempre baveja, però la Mama Cocodrila només parla de com n’és de preciós. La Carolina està molt gelosa. Per això decideix anar a la botiga de bebès i canviar el seu bavós germanet per un altre de nou. En trobarà cap que li faci el pes?




A partir de 6-7 anys

Adelaida / Ungerer, Tomi. Pontevedra: Kalandraka, 2013

Una altra història de Tomi Ungerer que ens parla de la diferència i la diversitat. Un cangureta que neix amb ales i de gran és un animal excepcional i resol la seva vida de manera molt positiva. La diferència i la seva valoració, sovint ens obre camins. La mateixa temàtica de FLIX. Amb tocs d'humor i casualitats oportunes.



El meu gat fa el mateix que jo / Yoon-duck, Kwon. Madrid: Lata de Sal, 2013

Àlbum il·lustrat que en explica l'amistat entre un gat i una nena. Molt bones il·lustració i ben detallada per ser observada d'aprop. Tècnica xinesa (perfilat amb daurat). També per explicar en veu alta i fixar-se en les il·lustracions.



Willis, Jeanne; Ross, Tony [Il·lustr.] Odio la escuela. Barcelona: Oceano Travesía, 2014

Una història grotesca i de superdolents entorn de l'escola però amb un final tendre. Escrita en rodolins. De la mateixa autora de "malvado conejito" y "Juan, el lobo". Molt divertida i amb molt d'humor. Exagerada, anàrquica i una mica esperpèntica però per fer riure els nens, els pares i els mestres.




Olivia y las princesas / Falconer, Ian Mèxic: Fondo de Cultura Económica, 2012.

Una altra història de l'Olivia que té una crisi d'identitat i està deprimida. El seu pare sempre li diu que ella és la seva princesa. Aquest és justament el seu problema. Com van sempre vestides les princeses a ella no li agrada. No hi ha alternatives? Tothom ha de ser igual? Què vol ser quan sigui gran? Totes aquestes preguntes i més amb un final sorprenent, original i ple d'humor. Divertit, amè i irònic.


A la cuina, de nit / Sendak, Maurice; Desclot, Miquel [traduct.]. Pontevedra: Kalandraka, 2014

Una molt bona reedició d'aquesta història màgica i onírica. Molt ben traduïda pel Miquel Desclot. Les il·lustracions estan inspirades en imatges d' O. Hardy (el Gros i el Prim), ara, el cuiner. En Quel somia com es fa la coca que pren al matí i cau en un bol on els forners que treballen de nit estan fent la pasta. Una mà d'aventures i imaginació fins que cada matí en Quel troba la coca feta.






A partir de 8-9 anys

Joana de les paraules clares / Fernández Muntsa; Gali, Mercè (il.). Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2013

Un conte explicat a través d'una selecció de poemes de la Joana Raspall. Un petit viatge per la vida de la poetessa. Per llegir en veu alta, representar-lo amb els infants i aprendre poemes de memòria. Dedicat i en homenatge al centenari de Joana Raspall.




La filarmónica se viste / Kuskin, Carla; Simont, Mar (Il.) Barcelona: Corimbo, 2013

Una història meravellosa on es troben en perfecte sintonia l'autora i l'il·lustrador. Com es preparen els músics i el director d'una orquestra abans d'un concert. Tant des del text com des de les il·lustracions, imatges molt ben trobades de tots els seus actes quotidians: com es dutxen, es vesteixen, es maquillen, es calcen... abans del concert, a casa seva fins que arriben a la sala i surten a l'escenari a tocar. Són tots els membres de l'Orquestra Filarmònica i la seva feina és tocar música meravellosament. Una petita obra d'art !




La rateta i el gat burleta / Donat, Marc; Rodríguez, Pedro (il.). Barcelona: Cruïlla, 2013

Una versió en rodolins del conte popular de la rateta que escombrava l'escaleta. Amb lletra lligada. Versos molt ben amidats i amb una gran riquesa de vocabulari. Molt adequada per llegir a la classe i inclús per representar-la com una petita obra de teatre. Ben il·lustrat amb estètica un xic "vintage".



Browne, Anthony Dins el bosc. Pontevedra: Kalandraka, 2014

Llibre il·lustrat. El conte de la Caputxeta reinventat; un matí un nen cerca el pare a casa i no el troba. La mare l'envia a veure l'àvia i travessarà el bosc fins casa de l'àvia i allà el trobarà . Hi ha moltes referències a contes populars europeus, que també cal buscar en els petits detalls de les il·lustracions: El soldat de plom, Jan i les faves màgiques, Rinxols d'Or, Ton i Guida, La cendrosa, Rapunzel, La bella dorment, Barba Blava El gat amb botes,..




Hilda y el gigante de medianoche / Pearson, Luke. Albolote: Barbara Fiore, 2013

Un altre còmic de la col·lecció de Hilda. La Hilda sempre fa amistat amb éssers peculiars. Aquesta vegada amb un gegant de mitjanit que visita la vall on viu. Tot un món poètic, màgic i misteriós amb més personatges del folklore del Nord.




A partir de 10 anys

Otto. Autobiografía de un osito de peluche / Ungerer, Tomi.. Barcelona: Ediciones B, 2011

Una història tendra narrada des de la perspectiva d'un ós de peluix que ha estat testimoni d'uns esdeveniments històrics més terribles del Segle XX (la persecució dels jueus a l'Alemanya nazi). El vincle afectiu i l'amistat de dos infants que al cap dels anys i després d'haver sobreviscut a la guerra, es retroben gràcies a l'atzar i a l'ós de peluix que un d'ells veu en un aparador d'una casa d'antiguitats als Estats Units. Una història colpidora que pot servir també per parlar als alumnes de tot aquest període de la nostra història.




Árbol de la vida / Chavezmaya, Marco Aurelio; Monroy, Manuel [Il·lustr.]. Mèxic: Fondo de Cultura Económica, 2010

Un poemari molt ben il·lustrat que parla de diverses temàtiques quotidianes (de membres de la família, del temps, de l'entorn escolar, de diferents hores del dia...) i de la vida. Metafòric, simbòlic i molt ben construït amb versos ben amidats i bon ritme. Una petita joia.



Els Savage estaran encantats de tenir-te a la taula / Whyman, Matt. Barcelona: Fanbooks, 2013

Un festí literari i caníbal. Narració d'humor negre per tots els públics malgrat el tema i la sang. Personatges perfectament descrits en la seva manera de ser ai en relació amb els altres. Un entranyable àvi Oleg d'on neix la tradició culinària de la família (menjar carn humana), un cap de família rígid, una mare sacrificada , una filla adolescent enamorada d'un noi vegetarià, un fill mitjà rebel i una petitona que just comença a dir la paraula "carn". Carnívors però entranyables i enginyosos!



Els llibres de l'altre lloc. Captivada / West, Jacqueline; Bernatene, Poly [Il.]. Barcelona: Estrella polar, 2013

El segon volum d'aquesta història fantàstica. Ara ja no és la casa l'única que amaga secrets. Màgia, corrupció, misteri, traïció però també humor d'aquell que fa riure molt. Narració emocionant i ben construïda, que també pot fer una mica de por.




Una vida cualquiera / Boie, Kirsten; Bauer, Jutta. Salamanca: Lóguez, 2013

Un llibre per nens i adolescents entorn a les persones sense llar. El protagonista de la història també va ser un nen, un adolescent i un adult amb ofici, feina i família. Al cap dels anys esdevé una situació precària i es queda sense res. La història d'una persona qualsevol que pot arribar a viure aquesta realitat dura i desgraciada, explicada amb sensibilitat i tendresa. Aquest és un llibre solidari que col·labora amb Càritas Salamanca.







A partir de 13 anys. Recomanacions juvenils

El Nen que volia mata / Bosch, Lolita. Barcelona: La Galera, 2014. La Galera jove

Recorda l'estil de la mateixa autora amb "M". Narrat en primera persona. Un noi de 14 anys malalt mental explica la seva evolució i les seves pors de manera molt subjectiva. Remarcable l'ajut i el tracte que rep dels pares i del metge per tal d'entendre quina és la seva situació. Llenguatge dur i reiterat.





13 perros / Lalana, Fernando. Barcelona: Bambú, 2013

Una novel·la d'aventures, policíaca, de detectius i amb tocs d'humor. També inclou una història d'amor. Escrita amb un llenguatge molt àgil i amb expressions molt divertides. Una lectura sana i positiva per adolescents. Un homenatge al cinema i a la novel·la negra.





4171 / Miralles, Francesc. Barcelona: Cruïlla, 2014

Un altre visita a la Barcelona del 1714. L'Ilka serà una estudiant d'història del 4171 que arriba aquí per error. Aterrida, és l'agost i el setembre, viurà i coneixerà el dia a dia de la població (esclavitud, medecines, aliments, carrers, vestits,..). Recordarà altres fets històrics (Sagunt, Joana d'Arc i Leningrad 1942), que es poden aparellar al setge de Barcelona? Per tornar a la seva època necessita o morir o trobar la roba amb la que va arribar. El seu estimat Aleix, abans de morir, li dirà unes estranyes paraules que la conduiran a trobar la resposta





Adults

Hosseini, Khaled. I el ressò de les muntanyes. Barcelona: Edicions 62, 2013 El Balancí ; 69

S'inicia aquest llibre amb un conte que escolten dos germans l'Abdullah i la Pari en un poblet de l'Afganistan, a mitjans del segle XX. La seva separació i tot el que envolta els espais on han viscut, i on han anat a viure els diferents personatges que els han habitat, seran l'objecte de la narració. Les conseqüències del que els passa i del que fan ressonen en les posteriors generacions. Emotiva, costumista (qüestions culturals i religioses), conflictes psicològics, salts en el temps i l'espai, grau elevat d'autonomia entre les unitats narratives, recursos narratius diversos, amb una estructura complexa en forma de xarxa o trencaclosques.





Barkeno, Bàrcino, Barcelona. 38 històries de la història de la ciutat / Prats, Joan de Déu. Barcelona: Angle editorial, 2014

38 històries sobre diferents aspectes de la ciutat, en capítols amb títols originals, que es van enllaçant amb algun pretext: Terra de mamuts (des de la prehistòria), L'arribada dels bàrbars (un pretext per parlar de Puig Antic), El mar del mig de la Terra (el Mediterrani), Crim i execució (una execució al segle XIX), Les dones del cànem (les dones obreres), L'ascensor de Colon (l'arquitectura), L'esperit de Barcelona (els noms dels carrers), Els Mags d'Orient (els gitanos, magnific!), L'església clandestina (catòlics i jueus), La plaça del Lloro (divertida explicació sobre alguns monuments), Barracòpolis, El barret mexicà (petita història de la immigració a Barcelona),... Sentit de l'humor, sentit de justícia, lligam d'idees,...






I en aquests enllaços podeu consultar més recomanacions: