dilluns, 29 d’abril del 2013

I Fira de la Lectura de Sarrià Sant-Gervasi





Com ja sabeu el passat 12 d’abril vam assistir a la I Fira de la Lectura de Sarrià-Sant Gervasi (de la qual juntament amb les altres escoles i instituts públics del barri vam participar en la seva organització). Amb una mica de retard us oferim una petita crònica del matí, ja que l’ocasió s’ho mereix, doncs la veritat és que va ser un matí maquíssim on els nens i nenes i la lectura van ser-ne el protagonistes absoluts.

La Fira va esdevenir-se tant a la plaça de la Vila, on vam muntar-hi un petit escenari destinat a la lectura en veu alta dels alumnes i vam exposar diferents plafons temàtics relacionats amb les biblioteques escolars i la lectura, com a la Plaça de Sarrià, on vam poder-hi trobar diferents parades, on per exemple diferents autors i il•lustradors van preparar activitats, una altra amb l’exposició de llibres originals, una parada solidaria on intercanviar un brick de llet per un llibre (gestionada per la Fundació Banc dels Aliments i el Centre d’Acollida Assís), o d’altres on les biblioteques públiques, el Centre de Recursos Pedagògics de Sarrià-Sant Gervasi, el Centre de Normalització Lingüística de Barcelona, les Escoles Bressol, les llibreries del barri com l’Hernández o A Peu de Pàgina o les biblioteques públiques realitzaven activitats o difonien i informaven del seu treball i activitats. 

El matí va començar a les 10, amb un petit discurs de la nostra exmestra, la Marga Sagarra, parlant sobre la Fira, el plaer de la lectura i de l’educació, tot en un marcat to reivindicatiu. La Marga va repetir el discurs a les 11h i a les 12h, per a què els altres participants i visitants de la Fira poguessin sentir-lo. Després va deixar el torn al Pol Izquierdo, pare de l’escola Tàber, que va ser un magnífic mestre de cerimònies donant entrada als diferents nens de les diferents escoles participants.



Els alumnes de 4t de la nostra escola van arribar a la Fira sobre les 10, i primer van visitar les diferents parades que els esperaven a la Plaça de Sarrià:















Volem donar les gràcies un cop més, aprofitant aquesta última imatge de la parada d’il•lustradors i autors, a la Mireia Coll, el Jordi Vila i la Rocío Bonilla per la seva ajuda i participació en la Fira, com també a la Marga Sagarra, mencionada anteriorment.

A les 11h, va arribar el nostre torn a la Marató de Lectura. Els alumnes van llegir diferents poesies, escollides per ells mateixos, poesies que per a ells tinguessin quelcom especial. Poesies de Joana Raspall, de la Montserrat Abelló, d’en Joan Maragall, d’Enric Larreula etc... o poesies properes als alumnes, com una poesia que va llegir una alumne escrita pel seu avi i dedicada a ella en motiu del seu naixement.




Després va arribar el torn dels alumnes de 2n d’ESO (a les 12h) , que en una representació reduïda (per problemes d’espai a la Fira), van assistir primer a les parades, i després van participar també en la Marató.

Ells en la Marató van llegir un parell de contes de Contes per a nens i nenes políticament correctes, de James Finn Garner.
Vam trobar original llegir alguns contes que conté aquest llibre que tenim a la biblioteca, que revisa de manera divertidíssima contes clàssics que tots coneixem, modificant-ne els tocs sexistes i estereotipats de les èpoques en les quals es van crear. El públic va riure i s’ho va passar bé amb els contes llegits.
També en grup, per acabar la seva participació van llegir un poema d’en Salvador Espriu, aprofitant l’any dedicat a l’escriptor català.



En definitiva, va ser un gran matí, festiu, i on les escoles i instituts del barri vam demostrar estar units i ser capaços de crear esdeveniments d’aquesta magnitud. Si teniu més curiositat, dos espais informatius de BTV van parlar de la Fira. Podeu donar-hi un cop d’ull en aquests dos vídeos: 

Notícies Migdia, del dia 17/04 (a partir del 44:22):


Programa Infobarris 17/04, a partir del minut 04:50:


A la web, a més, podreu consultar ben aviat les fotografies de la Fira.