dijous, 13 de desembre del 2012

Llibres Nadal 2012 - Llistat de llibres recomanats


Com cada Nadal us presentem un llistat de novetats editades durant l'últim any, extretes de la selecció feta al Seminari de Bibliografia Infantil i Juvenil de l’Associació de Mestres Rosa Sensat (a la part dreta del blog podeu un trobar un enllaç que us durà a la base de dades Quins llibres...?, elaborada pel Seminari).

Esperem que entre el llistat pugueu trobar el llibre adient per acabar i començar l'any gaudint dels llibres i la lectura. Bones festes!



4 anys


Títol:  Un Goril·la: Un llibre per aprendre a comptar
Autor:  Browne, Anthony
Publicació:  Barcelona: Kalandraka Hipòtesi, 2012
ISBN:  978-84-15170-19-8
Resum:  Impressionant àlbum d'imatges per gaudir a totes les edats. La humanitat amb que se'ns presenten els animals ens deixa perplexos.





Títol:  Una pequeña casa en el bosque
Autor:  Bauer, Jutta
Publicació:  Salamanca: Lóguez, 2012
ISBN:  9788496646742
Resum: Una vez más, Jutta Bauer nos ofrece una muestra de su creatividad artística en clave solidaria. Un libro bello y tierno para los más pequeños. Premio Hans-Christian Andersen de Ilustración 2010




5 anys

Títol: Com estàs? ++
Autor: Browne, Anthony
Publicació: Barcelona: Kalandraka Hipòtesi, 2012
ISBN: 9788415170204
Resum: Amb aquest llibre, els més petits aprendran a expressar els seus sentiments a través dimatges i de paraules senzilles: avorrits, contents, tristos… El text és breu i es completa a la perfecció amb unes il·lustracions que destaquen per lexpressió i lactitud del personatge, tot barrejat amb elements quotidians datrezzo -joguines, pintures, llibres...- que reforcen cada concepte amb la seva descripció visual.




Títol:  El gran combat
Autor:  Könnecke, Ole
Publicació:  [sl]: Símbol, 2012 Col·lecció:  Simbolet
ISBN: 978-84-15315-02-5
Resum: L’Anton i en Lluc competeixen per tot. L’Anton és fort. Però en Lluc també. I tots dos volen ser-ho més que l’altre. De fet, volen ser TOT més que l’altre...




Títol: Gossos
Autor: Gravett, Emily
Publicació: Madrid: Macmillan, 2012
ISBN: 9788415430001
Resum: Un llibre de gossos, d'adjectius i de contraris. Molt adequat per compartir i reconèixer els protagonistes. Els nens i nenes que comencen a llegir es divertiran molt.




Títol:  Més!
Autor:  Gravett, Emily
Publicació:  Barcelona: Cruïlla, 2012
ISBN:  9788466129473
Resum: Què feia el drac de Sant Jordi quan era petit? En aquesta història descobrireu com era, de ben petit, el famós drac que després segrestava princeses i escopia foc




6 anys

Títol:  Diapasón
Autor:  Devernay, Laëtitia
Publicació:  Barcelona: Oceano Travesía, 2012
Col·lecció:  Océano Travesía
Resum:  No hi ha ni una sola paraula però quedem a les mans d'un director d'orquestra que ens fa percebre la música que s'amaga darrera dels arbres, a través de la seva transformació i el ritme marcat per les fulles que es desprenen i es converteixen en ocells. Imprescindible per el professorat de música i de plàstica. Per totes les edats.
ISBN: 9786074006483




Títol: Màquines que es mouen per aire, per terra, per mar
Autor: Baumann, Anne-Sophie; Balicevic, Didier
Publicació: Barcelona: Cruïlla, 2012
ISBN: 9788466130639
Resum: Llibre il·lustrat i amb solapes i finestres que ens permeten una delicada manipulació. Molt realistes. Només imatge i nom de cada màquina. Temes: obres i enderrocs; construir un edifici; netejar i mantenir la ciutat; sembrar, plantar, collir; viatjar per terra; transportar mercaderies per carretera; protegir, defensar i ajudar; apagar incendis; pescar al mar; transportar persones i mercaderies per mar; volar; viatjar per l'espai.





Títol: ¿Dónde están mis gafas? 
Autor: Pascual, Maria
Publicació: Barcelona: Thule, 2012
Col·lecció: Trampantojo
ISBN 978-84-15357-05-6
Resum: Narració en imatges des de les guardes . Un home cerca, per casa seva i a tots els racons, les seves ulleres. Els dibuixos, plens d'humor i amb només dos colors, ens inviten a cercar els petits detalls fins el divertit final que s'estén fins als crèdits.



Títol: Escoles del món 
Autor: Sourdais, Clementine
Publicació: Barcelona: Cruïlla, 2012
ISBN: 978-84-661-3078-3
Resum: La coberta s'obre com un petit teatre. Una escola del Perú, un altre al Quebec, un altre al Vietnam i per últim al Japó. Cada pàgina s'obre i veiem el que hi ha dins. Una breu explicació per a cada escola. Per últim, en un desplegable, un escola rural al Pirineu.



7 anys

Títol: 101 ovelles a l'atur
Autor: Snitselaar, Nicole; Saudo, Coralie [Il·lustr.]
Publicació: Barcelona: Comanegra, 2012
ISBN: 978-84-15097-41-9
Resum: Per què no entren les ovelles en el seu somni? Li han explicat un conte. Les 101 ovelles dibuixades una a una es reparteixen pel llibre i l'omplen d'humor.



Títol: Nueva York en Pijamarama 
Autor: Leblond, Michaël; Bertrand, Frédérique
Publicació: Pontevedra: Kalandraka, 2012
ISBN: 978-84-8464-797-3
Resum: En somnis, un nen arriba a Nova York: autopistes, gratacels, llums, fulles,. .. tot s'anima quan fem oscil·lar la fulla d'acetat a sobre d'elles.




Títol:  A la cua!
Autor:  Ohmura, Tomoko
Publicació:  Barcelona: Corimbo, 2012
ISBN: 9788484704430
Resum: Tots hem hagut de fer cua algun cop en algun lloc, i per distreure'ns mentre esperem, ens hem fixat en la resta de persones que també n'estan fent, oi? Doncs aquest divertit llibre de Tomoko Ohmura justament ens permetrà fer el xafarder de mala manera en una curiosa cua d'animals. Curiosa perquè l'espera és per enfilar-se al llom d'una balena, i passar-ho d'allò més bé quan l'animal es posi a nedar i saltar per l'aigua, fent perillar l'estabilitat dels seus passatgers a cada viratge! Un llibre molt original i divertidíssim per compartir-lo amb els més menuts!




Títol: Coco i Piu
Autor: Deacon, Alexis
Publicació: Barcelona: Ekaré, 2012
ISBN: 9788493913861
Resum:
A la sorra, molt junts, hi ha dos ous. Quan els germans surten de l'ou apareixen un ocell... i un cocodril. Però un ocell i un cocodril no poden ser germans, oi? Un llibre encantador que tracta sobre trobar la família de debò.




Títol:  El conte de la formigueta que volia moure muntanyes
Autor:  Escoffier, Michaël; Di Giacomo, Kris
Publicació:  Madrid: , 2012
ISBN:  9788492750719
Resum: Just al moment d’anar a dormir, una nena demana a la seva mare, li suplica, que li expliqui un conte. La mare està molt cansada, però pacientment li comença a explicar el conte d’una formi… No! La nena no vol aquesta història, en vol una altra. És llavors que la mare decideix explicar-li una altra d’un drac, però la nena tampoc hi està d’acord, i és a partir d’aquí que començarà a ser ella mateixa la veu narradora amb una història plena de fantasia i ritme, divertida i curiosa, i és que la imaginació dels nens és desbordant!



Títol:  El gos i la llebre
Autor:  Berner, Rotraut Susanne
Publicació:  Barcelona: Joventut, 2012
ISBN:  9788426138828
Resum: Ningú no sap gaire quan i per què van començar les baralles entre la famíla una cosa és clara, que totes les llebres són porugues com una llebre; i per en Lluc i la seva família, que tots els gossos tenen la dolenteria d'un gos. Ara bé, tot canvia quant durant la Gran Cursa esclata una tempesta al Bruguerar de les LLebres. Un llibre ric en imatges i jocs verbals sobre el triomf de l'amistat damunt els perjudicis



Títol:  El jardín del abuelo
Autor:  Smith, Lane
Publicació:  Barcelona: Oceano Travesía, 2012
ISBN: 978-84-494-4570-5
Resum: Un libro bello y enigmáticoEl abuelo pasa todo el día en su jardín con las tijeras de podar en sus manos. Pero antes tuvo una vida espléndida que ahora ya no recuerda o al menos no puede nombrarla...Por eso pasa las horas diseñando misteriosas formas en setos y arbustos que le permiten habitar los territorios perdidos en el pasado y compartirlos.Un libro tan enigmático como bello, que explora las formas de comunicación que vencen al envejecimiento y el olvido.




Títol: El llibre de l'ós
Autor: Banks, Kate; Hallesleben, George [Il·lustr.]
Publicació: Barcelona: Joventut, 2012
ISBN: 978-84-261-3951-1
Resum: Una mare explica un llibre al seu fill petit. És la història d'un ós jove que hiverna al seu cau. Pintures de colors bastant realistes. Per explicar als més petits.



Títol: L'archeologo 
Autor: Corraini, Maurizio
Publicació: Mantova: Comunità Montana di Valle Camonica, 2012
Col·lecció: Quaderni della valle camonica; 3
Resum: Llibre amb pàgines troquel·lades, amb fulls translúcids, imatge en baix relleu i pintures prehistòriques per ajudar a imaginar la feina de l'arqueòleg.


Títol: Oso Cazamariposas 
Autor: Isern, Susanna; Pourchet, Marjorie [Il·lustr.]
Publicació: Pontevedra: OQO, 2012
ISBN: 978-84-9871-378-7
Resum: La història de l'ós que salvava papallones i que va quedar recompensat per elles. Les belles il·lustracions de Marjorie Pourchet, que narren més allà del text, amb tècniques a la ploma, pintura acrílica, decoracions creades a través de tècniques d'impressió i collages, acompanyen aquest conte sobre la bondat, l’amistat, la protecció.



Títol: Salvem els animals 
Autor: Barry, Frances
Publicació: Barcelona: Joventut, 2012
ISBN: 978-84-261-3856-9
Resum: Presentació de diversos animals en perill d'extinció. Un a cada pàgina, amb solapes. Primers descobriments del medi ambient.



8 anys

Títol: La llista d'aniversari 
Autor: Manso, Anna; Salvadó, Gabriel [Il·lustr.]
Publicació: Barcelona: Cruïlla, 2012
Col·lecció: El vaixell de vapor, 72
ISBN: 978-8466124096
Resum: Aquesta és la història d'una nena que l'endemà de Reis ja comença a fer la llista de coses que vol que li regalin per l'aniversari. I això que encara li falten uns quants mesos per fer els anys! Naturalment, les primeres coses que escriu a la llista són les que s'han descuidat de portar-li els Reis. Aquest any, però, el pare i la mare li han dit que a casa ja no hi cap res més i que ha de demanar regals que no s'hagin de guardar. Uf, quin tip de rumiar! 





Títol: On és el meu barret?
Autor: Klassen, Jon; Pradilla Canet, Victoria [traduct.]
Publicació: Santander: Milrazones; Pepa Montano, 2012
ISBN: 978-84-938927-4-6
Resum: Un ós ha perdut el seu barret vermell i punxegut, que tan li agrada. Al llarg del llibre veurem que l'ós anirà dialogant amb diferents animals del bosc demanant a cada u d'ells si ha vist el seu barret. No rep cap resposta positiva. Però de cop l'ós s'adona que un dels animals... D'expressives il.lustracions, com a l'aquarel·la, en un un escenari nu donant absolut protagonisme als personatges i acompanyat d'un text breu.



Títol: Edèn i Kao
Autor: Henrich, Stéphane
Publicació: Barcelona: Proteus, 2012
ISBN: 9788415549598
Resum: A partir d'una narració del més pur estil d'aventures i unes expressives il·lustracions amb tinta i aquarel·la de l'escola de Quentin Blake, l'autor ens convida a reflexionar a l'entorn de la prudència i la impulsivitat. El capità d'un vaixell de pirates no fa res sense consultar als seus dos lloros antagònics.




Títol: El oficial Correa y Gloria
Autor: Rathmann, Peggy; Mlawer, Teresa [traduct.]
Publicació: Barcelona: Ekaré, 2012
ISBN: 9788493991234
Resum: L'oficial Correa ensenya als nois i noies les normes de seguretat. La Gloria, un gos policia, l'acompanya. La relació entre tots dos davant dels petits espectadors tindrà problemes. Però finalment descobrirant que un amic és el millor company. Cal parar atenció als detalls de les imatges perquè ens parlen més que el text. Per explicar als més petits.



Títol: El papagayo de Monsieur Hulot 
Autor: Merveille, David
Publicació: Sevilla: Kalandraka, 2012
Col·lecció: Libros para soñar
ISBN: 9788492608638
Resum: Una passejada per la capital francesa de la mà del personatge de Jacques Tati. A partir d'una història sense text la mirada descobrirà micro relats que es podran reconèixer en les pel·lícules que recomanem molt poder-les veure un cop s'ha llegit el llibre i tornar-lo a mirar després del visionat. Imprescindible per els tallers de literatura i cinema. També és igual de recomanable si no tenim en compte la cinematografia.


Títol: En el bosque del perezoso
Autor: Boisrobert, Anouck; Rigaud, Louis
Publicació: Barcelona: Hipòtesi, 2012
ISBN: 9788415170129
Resum: Un llibre pop-up que convida a mirar i descobrir uns escenaris de sorprenent treball de enginyeria de paper i bella resolució estètica i tot de detalls d’un exuberant bosc, lloc de vida, que comparteix el mandrós amb gran varietat d’ocells, felins, óssos formiguers... Anirem veient com aquest escenari va quedant desolat per l’acció humana de desforestació que amenaça la supervivència de moltes espècies. Tracta el tema del medi ambient i la seva importància per la conservació dels ecosistemes, de la conservació de la vida. Cap el final de la narració un alè d’esperança ve d’una actuació humana, però ara no de destrucció, l’actuació d’un home que treballa per curar la terra ferida, torna a brotar el bosc, amb ell la vida del mandrós i tots els altres animals i plantes.



Títol: Hombre luna 
Autor: Ungerer, Tomi
Publicació: Barcelona: Libros del Zorro Rojo, 2012
ISBN: 9788494033629
Resum: L'home de la lluna baixa a la terra i té molts problemes fins que un científic el retorna. El científic es reconegut com un savi, l'home lluna està ara a dalt observant-nos. Les imatges espectaculars de Tomi Ungerer, cada una com un cartell publicitari. Premi Hans Christian Andersen 1998..



Títol: L'Àfrica salvatge. Un safari pel continen més alucinant
Autor: Taylor, Barbara
Publicació: Madrid: Macmillan, 2012
Col·lecció: Sorprenents 3 D!
ISBN: 9788415430186
Resum: Ecosistemes africans: les muntanyes, les praderies, els aiguamolls, els abeuradors, a nivell de terra. Llibre pop-up amb un escenari per cada ecosistema. Delicat de manipular.




Títol: El lladre de menjar
Autor: Virgili, Mar; Cabrera, Ramon; Virgili, Pere [Il·lustr.]
Publicació: Barcelona: Cruïlla, 2012
Col·lecció: El barco de vapor. Sèrie Blanca, 82
ISBN: 9788466130431
Resum: Al restaurant on treballa l’oncle d’en Pau tenen un problema molt greu: els desapareix el menjar misteriosament. I, és clar, arriba un dia que han de tancar perquè no poden servir res als clients. Però, llavors, en Pau veu una cosa que el deixa parat: el lladre de menjar se’ls endú l’últim formatge que els queda!



9 anys

Títol: Rosa Caramel 
Autor: Turín, Adela; Bosnia, Nella [Il·lustr.]
Publicació: Barcelona: Kalandraka Hipòtesi, 2012
ISBN: 9788415170228
Resum: Traducció al català d'un dels llibres de la col·lecció, editada per Lumen els anys 90, titulada "A favor de las niñas". Llibre d'imatges.




Títol: Com es fan les coses? Què hi ha darrera dels objectes quotidians 
Autor: Dorion, Christiane; Young, Beverley [Il·lustr.]
Publicació: Barcelona: Cruïlla, 2012
ISBN: 9788466130363
Resum: Les fàbriques; les hamburgueses americanes; la xocolata; el paper i els arbres; el plàstic; els mòbils; el que es llença perquè és d'un sol ús; aprendre dels animals. Tot aquest temes, un per a cada doble pàgina, amb desplegables i llengüetes. Indicacions sobre comerç just,... respostes i moltes preguntes.



Títol: L'Artur i la Clementina 
Autor: Turín, Adela; Bosnia, Nella [Il·lustr.]
Publicació: Barcelona: Kalandraka Hipòtesi, 2012
ISBN: 9788415170174
Resum: Reedició d'un llibre dels anys 70, una col·lecció que es deia "A favor de las niñas". Segueix tenint la qualitat amb la que ens va sorprendre, tan per la imatge com per la narració. Ara podem fer noves lectures. La tortuga Clementina descobreix les seves capacitats i prescindeix del que no necessita



Títol: Les quatre estacions: Vivaldi
Autor: Abad, José Antonio; Urberuaga, Emilio [Il·lustr.]; Chang, Sarah [mús.]
Publicació: Barcelona: Kalandraka Hipòtesi, 2012
ISBN: 9788415170143

Resum: Recreació de l'obra de Vivaldi, Les quatre estacions, en un conte protagonitzat per un esquirol que viu en el bosc el cicle de tot un any, per on desfilen els elements més característics de l'estació, meteorològics, biològics, i animals. Cada pàgina indica quin fragment de l'obra s'hi representa per poder coordinar la recreació ficcional amb la música. El llibre inclou el CD amb una excel·lent interpretació.





Títol: Corre, pardalet
Autor: Weninger, Brigitte; Anastasova, Anna [Il·lustr.]
Publicació: Barcelona: Joventut, 2012
ISBN: 9788426139320
Resum: Una història delicada sobre les conseqüències d'un accident; una faula de superació que encoratja sense descartar les dificultats.



Títol: Dinosaures prehistòrics gegants
Autor: Greenwood, Marie
Publicació: Barcelona: Cruïlla, 2012
ISBN: 9788466130837
Resum: Desplegables, a tot color, que doblen la mida de la il·lustració de cada animal. Imatges de set espècies: un mapa d'on s'han trobat, alimentació, hàbitat, cronologia, científic que l'ha descobert, a escala en comparació a la mida d'un home, alguns esquelets. Per mirar els més petits.



Títol: La señora Meier y el mirlo
Autor: Erlbruch, Wolf
Publicació: Barcelona: Libros del Zorro Rojo, 2012
ISBN: 9788496509788
Resum: La senyora Meier, una pagesa, es preocupa per tot, el seu marit la cuida, però no pot desfer els núvols negres que l'assetgen. La senyora Meier trobarà de qui cuidar-se i això li permetrà arribar al meravellós. Tex i imatge, com les obres de qualitat, permeten diverses lectures.


Títol: La jardinera 
Autor: Stewart, Sarah; Small, David [Il·lustr.]
Publicació: Barcelona: Ekaré, 2012
Descriptors: literatura; literatura infantil; narració protagonista humà;
ISBN: 978-980-257-308-0
Resum: Llibre il·lustrat. Com a conseqüència de la crisi econòmica, una nena haurà d'anar a viure a la ciutat. Allà omplirà de flors la casa del seus familiars fins que tornarà a casa seva.



Títol: No m'ho puc creure
Autor: Zenatti, Valérie
Publicació: Barcelona: Cruïlla, 2012
Col·lecció: El vaixell de vapor 
Resum: La Carla és una llobatona llesta com poques. A l’escola ho fa tot perfecte, mai no s’equivoca i sempre és la primera. Però quan li demanen que faci una redacció sobre el seu avi, es queda en blanc. De sobte, s’adona que no en sap res, de l’avi. I quan fa preguntes als pares, ells dissimulen i se la treuen del damunt. Per què ningú no en vol parlar? Qui era en realitat l’avi de la Carla?



10 anys

Títol: A l'ombra dels pirates
Autor: Le Roy, Boris; Adam, Benjamin [Il·lustr.]
Publicació: Barcelona: Takatuka, 2012
ISBN: 978-84-92696-65-9
Resum: El fill del pirata descobreix amb sorpresa que la seva mare no és presonera del vaixell enemic, sinó que se n’ha anat voluntàriament amb l’almirall del vaixell que els acaba d’abordar. La incursió pel vaixell del seu nou padrastre el porta a descobrir horroritzat que en les bodegues hi ha una càrrega d’esclaus, nens i adults. Tip de la vida de pirata del seu pare i irritat amb la seva mare perquè s’ha enamorat d’un negrer, tot sol decideix alliberar els esclaus i, especialment, una noieta negra de qui s’ha quedat encisat des del primer dia que la va veure en un dels pallols del vaixell.


Títol: Llibre d'encanteris de la vella Taràntula
Autor: Folck, Jordi; Comotto, Agustín [Il·lustr.]
Publicació: Barcelona: La Galera, 2012
Col·lecció: Narrativa singular; 57
ISBN: 9788424642709
Resum: Després de les vacances de Nadal, en Pere, un nen de 9 anys, porta la joguina que més li ha agradat del Nadal a l'escola... però un company de classe li trenca involuntàriament. En Pere per venjar-se utilitzarà un vell llibre d'encanteris que va regalar-li el seu avi per escarmentar una mica el seu company de classe... però tot es complicarà fins a uns límits insospitats, donant lloc a una història divertida i d'un ritme trepidant, i en la qual en Pere haurà d'enfrontar-se a una bruixa aprofitant el vell llibre d’encanteris, i en un poble fins aquell moment tranquil, però on ara pot passar-hi qualsevol cosa. Narració amb molta acció.



Títol: El gran llibre de les emocions 
Autor: Pujol i Pons, Esteve; Bisquerra, Rafael; Arbat, Carles [Il·lustr.]
Publicació: Badalona: Parramón, 2012
ISBN: 9788434238053
Resum: 20 contes, gairebé tots populars i alguns literaris, que presenten emocions. Estan agupats en tres parts: "Des de mi...Vull anar...Cap als altres". Abans de cada conte una introducció i, al final, una justificació sobre les emocions. Totes les pàgines estan il·lustrades a tot color en les seves tres quartes parts. A partir de deu anys, però es pot explicar i treballar amb els més petits.




Títol: L'Empaitagrills i la noia de la lluna 
Autor: Delgado, Josep Francesc
Publicació: La Garriga: Del roure de can Roca, 2012
Col·lecció: Barba negra; 2
Resum: Menorca, les foques, la pesca, ... l'amistat. Fotografies del mateix autor. Lletra gran. Definició d'algunes paraules a "Vocabulari", al final de cada capítol.




11 anys

Títol: La vela que no se apagaba y otros misterios con solución ++
Autor: Lozano, Antonio; Rivera, Alba Marina [Il·lustr.]
Publicació: (Barcelona): A buen paso, 2012
ISBN: 9788493941475
Resum: Recoleta, una niña zurda, con un corte en la ceja,... leyó, leyó y leyó.... si la respuesta no estaba en la realidad quizá sí se encontraba en la fantasia". I així va ser con Recoleta va descobrir la creació de la imaginació al final del llibre en un full doble. Imatges composades en "collages" de retalls de fotografies.



Títol: L'amic secret d'en Barney ++
Autor: King, Clive; Jané, Albert [traduct.]
Publicació: Barcelona: Bambú, 2012
ISBN: 9788483432075
Resum: Reedició d'una famosa obra editada al 1963 i per primera vegada en català. Mantè la seva actualitat.



Títol: La Tierra en movimiento
Autor: Woodward, John; Bryan, Kim
Publicació: Madrid: Macmillan, 2012
Col·lecció: Infantil y juvenil
ISBN: 9788415430803
Resum: Contingut: El planeta Terra, la dinàmica, minerals i roques, temps i clima, la vida. Amb animacions en tres dimensions.
URL: www.enmovimiento.macmillan.es




Títol: Ai, Filomena, Filomena! i altres contes
Autor: Obiols, Miquel; Calatayud, Miguel [Il·lustr.]
Publicació: Pontevedra: Kalandraka, 2012
Col·lecció: Siete Leguas
Resum: Un clàssic del mateix creador de memorables programes de televisió infantils, que arriba renovat amb una proposta estètica feta pel prestigiós guanyador de diversos Premis Nacionals d'Il·lustració. Els sorprenents relats d'aquest llibre són la màxima expressió de la imaginació i del nonse



Títol: Disseny. Manual de mobles domèstics i objectes insòlits
Autor: Solarz, Ewa; Mizielinska, Aleksandra; Mizielinski, Daniel [Il·lustr.]
Publicació: Barcelona: Coco Books, 2012
ISBN: 9788494003219



Títol: El secret de la tercera cova
Autor: Enquist, Per Olov
Publicació: Barcelona: Cruïlla, 2012
Col·lecció: El vaixell de vapor, 184
ISBN: 9788466130509
Resum: Continua en aquest volum "La montaña de las tres cuevas", editat per Siruela el 2005. La lectura pot ser independent de l'anterior. Un bon escriptor d'adults ens transmet les seves vivències amb infants.



12 anys

Títol: L'estralaga
Autor: Piumini, Roberto
Publicació: Barcelona: Estrella polar, 2012
Col·lecció: La Via Làctia
ISBN: 9788499329673
Resum: Es narra l’amistat entre un pintor turc, Sakumar, i un nen malalt, Madurer. El pare del nen contracta al pintor i li assigna una tasca molt delicada: que pinti a les habitacions del seu fill. Entre el pintor i el nen sentirem delicioses converses: “ordenaren les imatges i els desitjos”. Fins i tot el nen arribarà també a pintar. La màgia de l’artista, la conversa entre tots dos, les narracions conegudes, la imaginació, la sensibilitat, l’amistat són un obsequi insòlit. Obre plena de metàfores, de ric llenguatge i amb temes com l’art, la imaginació; l’esperança i l'alegria de viure i també la mort. Roberto Piumini ha estat guardonat amb una trentena de premis de literatura infantil i juvenil, entre ells l’Andersen.



Títol: Ciutat d'orfes
Autor: Avi; Baulenas, Lluís Antón [traduct.]
Publicació: Madrid: Bambú, 2012
ISBN: 978-84-8343-172-6
Resum: Ciutat de Nova York, 1893. Seguirem les passes d'en Maks, un adolescent, en la increible aventura, on passa de ser venendor de diaris a fer de detectiu en un cas de robatori, amb una germana implicada. Un grup de Busca-raons, interferirà la seva feina i una noia, Willa, l'ajudarà i trobar alhora la familia que necessita. El món dels adults està tan deteriorat com el dels infants. A part de l’aventura i l’escenari de la ciutat i l’època, domina el contrast entre la famila de Maks, que està cohesionada i que s’ajuda, i la de Willa a la que el pare abandona. Narrador omniscient, focalitzat quasi sempre en el protagonista. Capítols breus.



Títol: Julie dels llops
Autor: George, Jean Craighead
Publicació: Barcelona: Estrella polar, 2012
Col·lecció: L'Odissea, 36
ISBN: 9788499325644
Resum: Una història de creixement personal d'una noia de tretze anys que es perd en el desert àrtic i sap que només podrà sobreviure si aconsegueix ser acceptada per una bandada de llops. Una gran aventura que reflecteix la vida del poble esquimal. Molt adequat com a lectura d'aula per l'últim curs o lectura d'estiu de l'últim curs de primària i per a joves.



Títol: Migrar
Autor: Mateo, José Manuel; Martínez Pedro, Javier [Il·lustr.]
Publicació: Pontevedra: Faktoría K de libros, 2012
ISBN: 978-84-15250-38-8
Resum: Art tradicional mexicà: tècnica d'il·lustració artesana en "paper amate". Plegat interior en acordió, una llarga il·lustració en vertical. Lligat amb una cinta negra . Experiència de migració (México/Los Ángeles) narrada per un infant. Explotació infantil en el món del treball. Defensa d’uns drets bàsics no complerts.



13 anys

Títol: La montaña
Autor: Turkowski, Einar; Seco Reeg, Moka. [traduct.]
Publicació: Barcelona: Libros del Zorro Rojo, 2012
ISBN: 9788496509283
Resum: La narració ens situa en una muntanya sobre la que circulen moltes històries d'origen imprecís, el seu nom evoca tota classe de desgràcies i amenaça a qui intenta escalar-la. Tot i així, un home decideix aventurar-se en els seus paratges, on es rebut per un petit i provocador rètol: "Saps veure?”… Gaudirem de la qualitat de les misterioses imatges, a blanc i negre, que crea l’artista alemany Einar Turkowski, d'un món surrealista.



Títol: El Racó de Penèlope
Autor: Alapont, Pasqual
Publicació: Barcelona: Cruïlla, 2012
Col·lecció: Gran Angular, 170
ISBN: 978-84-661-3113-1
Resum: No cal anar molt lluny per poder iniciar-se a la vida. Al restaurant dels seus pares "El Racó de Penèlope", al Perelló, en Zinc Peris coneixerà tot el que es necessita per a viure



Títol:  Aún quedan ratones por cazar
Autor:  Álvarez, Blanca
Publicació:  Madrid: Anaya, 2012
Col·lecció:  Anaya infantil y juvenil
ISBN: 978-84-678-2882-5
Resum:  Nagasaki, nou d'agost de 1945. Un noi de dotze anys i la seva mare han conegut la mor del pare i marit com a heroi a la guerra. El jove Ryo es revela, només el seu afecte per Reiko, una companya d'escola, el manté animat. Prepara una sorpresa per captivar-la, són les onze del matí,... Els lectors que no coneixen la història del Japò, ni de la segona guerra mundial quedaran impactats amb el final d'aquesta història. Llenguatge cuidat, així com les imatges. Coneixement dels costums i de l'entorn japonès. Un cant a la pau i a l'amor. Un vocabulari final aclareix algunes paraules.




Títol: El fals príncep
Autor: Nielsen, Jennifer A.; Vidal i Tubau, Jordi [traduct.]
Publicació: Barcelona: La Galera, 2012
ISBN: 9788424643928
Resum: Sage explica les seves aventures a Carthya, un país de conte. Té quinze anys, viu en un orfenat, és atrevit i un petit lladre. Un noble el compra i se l'emporta junt amb altres tres nois per ensinistrar-lo; vol aconseguir que un d'ells es presenti com el príncep desaparegut i que ha de regnar. Intrigues a vida o mort, traïció, els nois que no siguin triats seran morts; fins a l'últim segon perilla la vida del protagonista. Als capítols 42 i 43 un narrador omniscient ens exposarà la realitat del nostre heroi. Sage (el príncep Jaron) serà rei, malgrat no desitjar-ho.


Títol: Com un llebrer
Autor: Doyle, Roddy
Publicació: Barcelona: Bambú, 2012
Col·lecció: Grans lectors, 7
Resum: Les dones de quatre generacions. La vida i la mort. Sense que falti l'humor.
ISBN: 9788483432105



Títol: El cavaller fantasma
Autor: Funke, Cornelia; Monton, Ramon [traduct.]; Hechelmann, Friedrich [Il·lustr.]
Publicació: Alzira: Bromera, 2012
Col·lecció: Esfera. Els llibres de Cornelia Funke
ISBN: 9788415390411
Resum: Jon té onze anys i ens explica com sa mare l'ha enviat a Salisbury a una residència d'estudiants per veure si així creixia. Jon té la capacitat de veure els fantasmes que habiten aquell territori. Arribarà a conèixer les llegendes que s'expliquen i amb Ella, una Elscompanya, interferirà en la vida dels cavallers i serà escuder d'un d'ells al que aconsegueix unir amb la seva estimada. Les relacions familiars i escolars milloren. Humor: relacions divertides amb el seu padrastre i l'àvia de Ella. El paper de "la dona" molt positiu. Els paisatge (Stonehenge, abadia de Lacock catedral de Salisbury,...) en el que es desenvolupa la narració es presenta de forma real i crea el desig de conèixer-la. Trobem moltes referències literàries de llibres juvenils. Un glossari explica els personatges i llocs històrics de l'Anglaterra dels segles XII a XVI, que surten al relat.



14 anys

Títol: Las lágrimas del asesino
Autor: Bondoux, Anne-Laure
Publicació: Zaragoza: Edelvives, 2012
ISBN: 9788426356178
Resum: També el podem trobar transformat en imatges, en una versió lliure, i amb el mateix títol "Las lágrimas del asesino", en l'obra de Thierry Murat.



Títol: Cómo empezó mi vida prestada
Autor: Valentine, Jenny; Nuñez, Mercedes [traduct.]
Publicació: Tres Cantos (Madrid): Alfaguara, 2012
ISBN: 9788420411996
Resum: Dues històries paral·leles, narrades en primera persona que es complementaran.



Títol: El coloquio de los pájaros
Autor: Sís, Peter
Publicació: Mèxic: Sexto piso, 2012
Col·lecció: Ilustrados Sexto Piso
ISBN: 9788415601036
Resum: Adaptació gràfica de l'artista Peter Sís –guanyador en el 2012 del màxim guardó de la literatura infantil en el món, el premi Hans Christian Andersen–,a partir del llegendari poema persa de Farid Udín Attar (segle XIII). El poeta Attar, quan va despertar d'un somni intranquil es va adonar que s'havia convertit en un ocell puput. Es reuneix amb altres aus vingudes de totes les parts del món per parlar dels problemes que sofreix el món: les guerres, l'aire enverinat i la tristesa general. L'ocell puput els convenç d'emprendre un viatge per trobar al rei Simurg, que viu en la muntanya de Kaf i que té les respostes a totes les seves preguntes. S’emprendrà un viatge iniciàtic, els ocells hauran de travessar set valls, el vall de la recerca, de l’amor, del coneixement, del distanciament, de la unitat, de la sorpresa, de la mort, guiats per l’ocell puput. Solament un esbart de trenta ocells arribaran a finalitzar el viatge i a fer el seu veritable descobriment. Peter Sis amb clara influencia de l’art oriental i amb introducció d’elements simbòlics ( el laberint, camí tortuós i complexe, entrar en un laberint és una experiència física, a la vegada que un viatge mental i imaginari). Visions aèries, allunyaments, apropaments, monocrom en algunes de les seves pàgines, d’altres amb més colors. Un vol a la creació, a la llibertat. Un esbart d’ocells que forma un sol ocell, recorda algunes imatges d’aus d’Escher.

Títol: En les mars perdudes
Autor: Ricart, Raquel
Publicació: Alzira: Bromera, 2012
Col·lecció: Espurna, 101
ISBN: 9788415390466
Resum: L’Alícia, que es diu així en honor a l’Alícia de Lewis Carroll, és una noia de catorze anys que viu amb angoixa el fet que provoca la separació dels seus pares. Ara fa tres anys, durant el dinar de Nadal, el seu pare va anunciar que s’havia enamorat d’un home. L’Alícia sempre ha tingut una relació excel·lent amb el seu pare, que és actor de professió, i continua mantenint-la. No obstant això, no sap com prendre’s l’homosexualitat del seu progenitor i, sobretot, no sap en quin lloc la deixa a ella i el seu germà. També se li fa molt difícil conviure amb l’amargor que acompanya la seva mare des d’aquell dinar.



Títol: Nocturno
Autor: Blanchet, Pascal
Publicació: Granada: Barbara Fiore, 2012
ISBN: 9788498401158
Resum: Novel·la gràfica. Tres històries paral·leles en una sola nit, al New York de 1948. Es cita discografia.



Títol: I'll be there. Sempre amb tu
Autor: Sloan, Holly Golgberg
Publicació: Barcelona: Cruïlla, 2012
ISBN: 9788466131087
Resum: En Sam porta una vida nòmada i desordenada amb el seu pare -un home desequilibrat que viu de fer petits robatoris- i el seu germà petit, en Riddle, que és autista i depèn absolutament d'en Sam. L'Emily, en canvi, té una existència ordenada i còmoda en una ciutat de províncies i uns pares amables i atents. Quan tots dos es troben, i s'enamoren, el seu món es trasbalsa i comencen les complicacions.  Aquest relat, tendre i colpidor alhora, entrellaça amb molta habilitat, gran realisme i també amb un ritme gairebé cinematogràfic, una història de supervivència amb una altra sobre el primer amor i el poder de l'amistat. Els personatges, Sam, Riddle i Emily, són absolutament entranyables.





15 anys

Títol: Comença la tempesta. Jake Djones i els guardians de la història
Autor: Dibben, Damian; Sampere, Josep [trad.]
Publicació: Barcelona: Cruïlla, 2012
Col·lecció: Infantil i juvenil
ISBN: 9788466130233
Resum: Al segle XXI, d'una associació secreta anomenada "Els Guardians de la història", desapareix un matrimoni i deixa al seu fill adolescent sorprès i integrat, sense voler-ho, al centre dels Serveis Secrets al Mont Saint Michel, l'any 1820. Jake anirà a la cerca dels seus pares a la Venècia a l'any 1506. Allà lluitarà amb el príncep cruel Zeldt que vol arrasar el món humanístic que emergeix. Les aventures insòlites i increïbles es succeiran i es tractaran amb força sentit de l'humor. Trobarà als seus pares, s'enamorarà de la francesa Topaz i la perdrà en un nou canvi en la història. El final obert ens fa sospitar una continuació. Domina la por, el risc, estranys vaixells i castells plens de trampes, laboratoris on es fan vacunes i es prepara "la pesta" i la primera impremta,... Els personatges es mouen en paisatges de Londres, Venècia i la vall del Rin a Alemanya, en diferents èpoques amb els seus menjars i vestits. Domina un màgic sentit de la història d'Europa. El narrador segueix sovint al protagonista, però alguna vegada ens fa veure la vida en paral·lel d'altres personatges per entendre l'aventura.



Títol: La ciudad 
Autor: Masereel, Frans
Publicació: Madrid: Nórdica Libros, 2012
Col·lecció: Ilustrados
ISBN: 9788492683895
Resum: Frans Masereel, artista Belga, un dels creadors més importants en el camp de la xilografia va fer llibres sense text, utilitzant únicament gravats, entre ells destaca La cité (1925). Aquí se'ns ofereix l’oportunitat de comptar amb una nova edició d’aquesta obra entre literatura, cinema i il·lustració. Veiem en els seus gravats en fusta, xilografies a blanc i negre, la temàtica de l'expressionisme: l’angoixa, solitud, misèria, rebel·lió, violència, sexe, mort.
Format: llibre de ficció



16 anys

Títol: Dues ratlles vol dir positiu
Autor: Botta i Orfila, Joan
Publicació: Barcelona: La Galera, 2012
ISBN: 9788424641719
Resum: La història d'un home des de la prova d'embaràs de la mare (que dona nom al títol) fins la mort. En deu capítols: Acabat de néixer, Tres anys, Deu anys, Disset anys,...Quan l'edat és el de menys. El narrador avança en el relat d'un home, força cínic i triomfador, cap a la solitud final. La narració ens presenta en Jordi i la seva realitat amb el que és i el que ell voldria que fos. Original. Sense voler-ho, serà força didàctica per els adolescents.



Títol: Lengua de gato
Autor: Ramirez Lozano, José A.
Publicació: Zaragoza: Edelvives, 2012
ISBN: 978-84-263-8495-9
Resum: Es narra, en un llenguatge força barroc, un conte meravellós. A Constantinopla, Eminé, la noia muda, ha de teixir per al sultà. El seu gat i el pare l'ajudaran. Eminé està enamorada d'un pescador. Com que el teixit no avança el sultà decideix que vagi a palau. El sultà es perdrà dintre del tapís i caldrà recorre a quantitat de persones per resoldre el problema. Serà el pescador el que ho aconseguirà i també emportar-se Eminé. Les pràctiques de l'astut gat seran les mateixes que les del poderós sultà. Mitologia, diversitat de temes, atenció al detall, bastant didàctic, triomf de l'amor i el tema del llenguatge com a fons. Acaba el narrador : "...y todo es nuevo cada día si se nombra, y donde solo ya nombrar es poseer-



Títol: Noel et busca
Autor: Burgas, Àngel
Publicació: Barcelona: La Galera, 2012
Col·lecció: Luna roja
ISBN: 9788424644598
Resum: L'Enric, un noi de vint anys, escriurà la seva història després de recuperar lentament la memòria i descobrir el tèrbol passat i la seva identitat. L'aventura es va desenvolupant de davant a enrere a instància de diversos testimonis. L'angoixa, la por i la tensió es transmeten al lector, també l'ajut que li donen els metges i la policia. En lletra cursiva, coneixerem les confessions del seu enemic que emmarquen i acompanyen el relat.
Format: llibre de ficció




Títol: El hijo del virrey
Autor: Zarraluki, Pedro
Publicació: Madrid: Siruela, 2012
Col·lecció: Las tres edades; 232
ISBN: 978-84-9841-647-3
Resum: A "Cartagena de Indias" (Colombia), l'any 1741. Antón, fill del virrei, amb el seu amic mestis Dario viuran l'assetjament de l'esquadra britànica en aquella data. Com a conseqüència de la guerra, canviarà la relació entre els dos nois, el sentiment d'identitat i el seu futur, però sobretot apareixeran les emocions que desperta la vida en un noi de quinze anys. Veurem les creences de l'època i com actuava el poder amb la variada societat cartagenera (esclaus negres, mestissos, zambos, indis i blancs). Un mapa ens permet seguir les escapades dels dos nois i la batalla des de primera fila.




Títol: El noi que va trobar la felicitat
Autor: Van de Vendel, Edward; Elman, Anoush
Publicació: Barcelona: Cruïlla, 2012
Col·lecció: Gran angular, 168
ISBN: 9788466128308
Resum: A la primera dècada del 2000, a l'Afganistan, els talibans persegueixen a tothom que destaca. Hamayun i la seva família emigren a Holanda. El viatge va començar quan tenia deu anys, ara als setze encara no sap si els retornaran al seu país, on no tenen casa, ni esperança. Narrat pel protagonista. Novel·la sobre una història real.